Tipsa oss!

Tipsa oss om något som du anser att alla borde få se!

Detta hände idag – För 102 år sedan

Rudolf Diesel

Historia är kul, så är det bara. Särskilt kul är sent 1800/tidig 1900-talshistoria eftersom allt var svartvitt då, således så mycket simplare.

Idag är det exakt 102 år sedan som uppfinnaren av Dieselmotorn, Rudolf Diesel, försvann under mystiska omständigheter när han färdades med ångfartyg mellan Belgien och England. Någonstans på havet ska han ha förorsakats av okända anledningar för att sedan flyta upp på ytan och fångas av en sjöman i Nordsjön nio dagar senare. Ännu idag debatteras det huruvida han begick självmord eller blev mördad. Intentionen med resan var att se över hur hans dieselmotor kunde användas i brittiska ubåtar – det är alltså inte långsökt att besöket kan ha med hans död att göra.

Rudolf lämnade ett ganska häftigt arv efter sig. Redan när han dog tuffade 70.000 dieselmotorer runt om i världen och hur många de är idag går väl endast att spekulera i.

Nu kan ni lite om motorer och döden.

Det var också en 29e september (1758) som Storbritanniens mest hyllade amiral, Lord Nelson, föddes och samma datum 1939 som Tyskland bestämmer sig för att dela upp Polen tillsammans med Sovjet.

Källa: History