Tipsa oss!

Tipsa oss om något som du anser att alla borde få se!

Meteroiter och den snälla Nazisten – Detta hände idag i historien matriell och köttslig död genom historien

oct-09-peekskill-meteor-car

18-åriga Michelle Knapp tittar på TV i sina föräldrars vardagsrum i Peekskill, New York när hon hör ett öronbedövande dån från garageuppfarten. Hon springer ut och hittar sin Chevrolet Malibu med ett gapande hål i bagageluckan. Under bilen ryker ett matchande hål i marken och där ligger vad som liknar ett bowlingklot i sten. Den är varm och luktar svagt av ruttna ägg. Dagen därpå besöker en vetenskapsman från American Museum of Natural History garageuppfarten och konstaterar att stenen är en tvättäkta meteroit.

Meteroiter är delar av astroider och annat bråte gjort av sten, järn och nickel som svävat runt universum i miljardtals år. Vissa är små som damkorn och andra 15 kilometer breda. De flesta å andra sidan är som en fotboll och hela 45 kg penetrerar jorden varje år. De fattar eld i atmosfären och du kan se dem som stjärnfall på himlen. Att de ska träffa ett så litet objekt som en bil däremot är fruktansvärt ovanligt.

Meteroiten som träffade Michels bil konstaterades komma från den inre kanten av astroidbältet, beläget mellan Jupiter och Mars. Stenen knackades ner och såldes. Bilen däremot köptes i befintligt skick för ca 100.000 kr av ett museum i Cranford, New Jersey.

Det var också idag, 1974, som Oskar Schindler avled. Ni minns honom spelad av Liam Neeson i Schindlers List. Han blev 66 år gammal. Oskar var medlem i Nazistpartiet och drog nytta av den billiga arbetskraften från judar i polska ghetton. När ghetton började rensas såg Oskar till att hans arbetare förflyttades till arbetslägret Plaszow. 1944, när samtliga judar deporterades till Auschwitz mutade han SS och fick behålla 1.200 av dem, vilka fick arbete på hans fabrik i Tjeckoslovakien. Tilltaget var oerhört riskabelt för hans egen person och han förlorade i princip alla sina pengar. På begäran blev han efter sin död 1962 begraven i Israel.

Schindler,_Oskar