Tipsa oss!

Tipsa oss om något som du anser att alla borde få se!

#3 Klockor för den prismedvetna – och Historiaintresserade CCCP - Sovjetisk storhet

CP-7023-goldensubmarine

Ryska klockor är världens grej för vissa samlare. De har ofta billig mekanik och mindre vinstmarginaler än sina västeuropeiska motsvarigheter och anses därför prisvärda. Av vad vi på TFS vet om kvalitén på många av dessa klockor skulle jag aldrig rekommendera en rysktillverkad klocka. Det handlar visserligen inte om att klockan går sönder per se, men de har ett rykte om sig att inte hålla tiden särskilt korrekt. Köper man en fin klocka ska man inte behöva ställa om tiden jämt bara för att den är automatisk. Däremot finns det ett undantag, och det säger jag mycket på grund av mitt historiaintresse, får man tag i en gammal sovjetisk tidvisare från Slava eller Pobeda anno 1946 till 1980-talet eller ett modernt ur som lyckas fånga magin med nittonhundratalets historia är det en annan femma. Det är nämligen precis vad CCCP gör.

CCCP står som bekant för Сою́з Сове́тских Социалисти́ческих Респу́блик ‎eller ungefär Sovjets Socialistiska Union. CCCP som varumärke är däremot modernt och tillverkar klockor i detta nu, men med Sovjetrepubliken i åtanke. De har lyckats fånga den industriella, mekaniska, dystra auran av livet bakom järnridån på ett alldeles magiskt sätt och jag är nästan besatt. Modellerna kommer i diverse variationer med fokus på vardag men framförallt militära fraktioner som Ubåt-, dykar-, flyg-, eller infanterimodeller. Min personliga favorit måste vara Heritage-serien med kuvat safirglas och svart boett. Vissa specialversioner är dessutom utsmyckade med diverse sovjetiska emblem. De kommer med Quartz (batteri) eller automatiska urverk. Igen, de automatiska urverken har inte jordens bästa rykte så detta får bli en klocka du bär vid utvalda tillfällen. Priset ligger på mellan 2 000 och 7 500 kr, helt klart värt för en unik klocka.

Slava som var Sovjets egna klockmärke från 1924, gjorde ur till den inhemska marknaden och nationerna inom Warszawapakten men även till Frankrike, Tyskland och samarbetade med bland annat Brittiska Sekonda. Under andra världskriget ägnade de sig åt mätinstrument till militären (timers till missiler mm) och ledningen togs över av krigsministeriet. Nu för tiden är det däremot inte mycket att hänga i granen, även om varumärket finns kvar.

CCCP

Ultimate Responsive Image Slider Plugin Powered By Weblizar
Källa: