Tipsa oss!

Tipsa oss om något som du anser att alla borde få se!

IS erbjuder 24h telefonsupport för jihadister

islamic state isis daesh support phone

IS växer inte bara i storlek men också tekniskt och lockar till sig hög kompetens. De har tidigare visat sig effektiva i sociala medier, med egenutvecklade tjänster som tar sig in i användares twitter-flöde för att sprida propaganda och rekrytera medlemmar. Senare videoproduktioner visar dessutom att man dragit till sig kompetenta mediatekniker. Senaste tillskottet i den kriminella terrorgruppen är en telefonsupport som har öppet 24 timmar om dygnet.

Telefonsupporten utgörs av en rad högutbildade help desk personligheter som stödjer sina medlemmar i frågor om digital kommunikation och kryptering, allt för att undgå säkerhetspolisens vakande ögon. Ärenden kan gälla hur man sätter upp säkra kanaler för spridning av propaganda, rekrytering av nya medlemmar eller andra kommunikationslinjer över nätet. Allt förmedlas gratis av en företagsliknande organisationsstruktur som jobbar dygnet runt.

Det är just denna typ av högkvalitativ kryptering som möjliggjorde det samordnade terrorattentat som skakade Paris förra veckan. Hur IS lyckades undgå myndigheterna och utföra ett så välplanerat dåd är fortfarande under utredning, men att kontraterrorismen måste bli tuffare online är uppenbart. Särskilt problematiskt ska det vara att övervaka kommunikation som sker genom nätverket i  Playstation 4, där flera IS medlemmar förväntas föra diskussioner, menar Belgiens inrikesminister Jon Jambon. Även smartphoneappen WhatsApp har en inbyggt kryptering som gynnar IS tillsammans med Kik, SecureSpot och darkwebbläsaren Tor.

Källa: