Tipsa oss!

Tipsa oss om något som du anser att alla borde få se!

Idag för 105 år sedan genomfördes den sista avrättningen i Sverige

franska-revolutionen-giljotin-1792

Alfred Ander var en ambitiös man som satsade sin tid och sina besparingar på att lyckas i restaurangbranschen. Efter att ha avslutat värnplikten vid Vaxholms artillerikår 1894 startade han restaurang- och barverksamheter i bland annat Strängnäs och Helsingfors. Dessvärre tyngdes Ander av ett tungt alkoholmissbruk som misstänks ligga bakom verksamheternas misslyckanden och efter 1900 befann han sig i juridiska trubbel för diverse småbrott.

Ander försökte sig på en nystart i livet genom att flytta till föräldrarna i Karlsudd tillsammans med sin fru Julia Charlotta Ander, men alkoholmissbruket följde efter. Julia vittnade senare att Ander misshandlat henne ett flertal tillfällen medan han var kraftigt berusad. Hon ska till och med ha varit rädd för sitt liv – och med all rätt.Alfred_Ander

1910 begav sig Ander till Stockholm där han bestämde sig för att råna Gerells växelkontor på Malmtorgsgatan 2. I sin väg stod kassörskan Viktoria Hellsten som senare hittades livlös med krosskador i huvudet. Hon alved på sjukhus samma dag.

Det visade sig att Ander inte hade varit särskilt klyftig och trots att han aldrig erkände mordet pekade otaliga bevis mot honom. Mordvapnet, en hävstångssvåg i metall, låg nedblodad kvar på brottsplatsen och på hans hotellrum hittade polisen en koffert innehållande rånbytet på 5 211 kronor och 27 öre. Pengarna var täckta av blod. I kofferten låg dessutom Anders personbevis och fotografi.

 

Ander greps i sin fars stuga på Karlsudds brygga tillsammans med sin fru, när de låg nakna i sin säng kvällen efter mordet. Julia släpptes på förmiddagen nästkommande dag, befriad från misstankar. Ander däremot dömdes för mordet och fick den 14e maj fastställt dödsstraff. Ander försökte överklaga i alla instanser men fick avslag ända upp till högsta domstolen.

Avrättningen genomfördes klockan 08.06 den 23e november 1910, genom halshuggning i giljotin. Giljotinen var 4,4 meter hög, 2,4 meter bred och hade köpts av Frankrike 1903. Dess enda offer blev Ander, sedan togs den ur bruk tillsammans med det svenska dödsstraffet. Anders vägrade tala med fängelseprästen innan avrättningen och han förvägrades säga ett par sista ord till allmänheten innan halshuggningen genomfördes.

Frågan är om Ander hade överlevt även om straffet varit mildare. En läkare obducerade nämligen den huvudlösa kroppen och förkunnade att Ander drabbats av tuberkulos. Dessutom hade han svalt en porslinsskärva som kunnat orsaka livshotande skador.