Tipsa oss!

Tipsa oss om något som du anser att alla borde få se!

Rysk Vintage – Del I – Historien

soviet-patriotic-posters-1

Den 4e november skrev vi en artikel om klocktillverkaren CCCP som producerar klockor i Sovjetanda och det fick mitt intresse att koka. Jag bestämde mig för att researcha området ytterligare och fastnade i en fascinerande värld av vintageklockor från den före detta stormakten i öst.

Historien bakom ryska ur

Under stora delar av 1900-talet ville Sovjet visa för världen och sig själva att de kunde tillverka minst lika bra produkter som västmakterna och samtidigt göra sig oberoende från export från andra länder. Klockor var emellertid inget undantag. Redan innan kriget bestämde sig Sovjet för att hyra in expertis från Centraleuropa som kunde hjälpa dem starta upp sin första serieproduktion av inhemska klockor. Som partner valde de franska LIP och det enkla urverket R-26 med 15 juveler från 1908. Urverket moderniserades för sovjetisk standard, innebärande: kostnadseffektiv, pålitlig och enkel att serva. Resultatet blev K-26, vilket blev standarden för alla sovjetiska klockor framöver, även om stötskydd, vattentätning, datumkomplikationer och annat tillsattes med tiden.

Kriget satte däremot stopp för K-26 att faktiskt inhuseras i en rysk boett. När alliansmakterna hade segrat 1945 gjordes däremot de sista finsjusteringarna tämligen snabbt och den första modellen rullade ut från fabriken i Penza redan samma år. 1946 Wrist_watch_Pobeda_First_Moscow_Watch_Factory_1946_Russian_Stamp_2010blev klockan tillgänglig för allmänheten under namnet Podeba, vilket betyder Seger. Stalin själv namngav märket och för honom var det viktigt att den stod klar inför första årsjubeleet av krigssegern.

Pobeda visade sig vara en ypperligt pålitligt klocka och fick bred uppskattning inom Sovjet och senare i länder inom Warsavapakten. Fler märken föddes ur kalibern K-26, bland annat Vostok, Kama, Raduga med flera. Den kanske idag mest kända är Paketa – Raket på svenska. Klockan tillverkades första gången 1961 för att hedra Sovjets framgångar i rymden, då man blev först i världen att skicka en man i omloppsbana runt jorden – Juri Gagarin. Du kan läsa om Sovjets rymdprogram och kapplöpning mot USA här, en artikel vi publicerade under rymdspecialnumret.

Paketa blev känd även utanför Warszawapakten och såldes till bland annat till Frankrike och Tyskland. I Storbritannien blev den inspiration till märket Sekonda. Under en period var den världens mest tillverkade klocka. De ryska tillverkarna var faktiskt de enda som byggde sina klockor från ax till limpa, där andra Schweiziska tillverkade alltid var beroende av tredjepartskomponenter, vilket de är fortfarande idag (gäller även Rolex och liknande lyxklockor). Allt väl fram till att kalla kriget trappades upp och världen plötsligt stod under kärnvapenhot. Namnet ”Raket” påminde då om de hotfulla sovjetiska långdistansraketerna med kärnvapenladdning. Namnet behölls men såldes därefter främst inom den egna försvarsalliansen.

Eftermarknad

Idag finns bland annat både Vostok, Paketa och Pobeda kvar som några av de få ryska kvalitetsur som fortfarande anses pålitliga (till skillnad från de uppgifter vi fått om exempelvis CCCP). Men hur spännande är det att köpa en rysk klocka idag? – inte särskilt. Därför gav jag mig ut på jakt efter dinkor där de historiska vingslagen fortfarande ligger som en hinna över urtavlorna –  Den ryska vintagemarknaden.

De gamla Sovjeturen producerades i miljontals och därför finns en hel del av dem kvar. Kruxet är att inte fastna på kopior som påstår sig vara Vintage, urverk som inte fungerar eller de som inte längre innehåller orginalkomponenter (även kallade Frankenwatches). Efter många om och men fick jag tag på två ordentligt schysta klockor, den ena från djupt bakom järnridåns 1950-tal och den andra som producerades just efter sovjets fall, en Pobeda och en Raketa. Mer om var och en i nästkommande del, tillsammans med en hands-on recension. Här är en teaser:

20151119_143908